Waar moet je op letten bij het kopen van led verlichting?

Led lampen hebben verschillende lichtkleuren. Deze lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin. Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler het licht is. Zo komt 6500 Kelvin overeen met daglicht. Dit soort led lampen zijn geschikt voor plekken waar veel licht nodig is, bijvoorbeeld een werkplaats. Ben je op zoek naar warm licht voor in huis? Dan moet je led lampen van 2700 Kelvin nemen. Deze lichtkleur komt namelijk overeen met het warmgele licht dat gloeilampen geven. Wanneer je led verlichting gaat kopen moet je dus vooraf goed bedenken wat voor soort lichtkleur jij nodig hebt. Ben je op zoek naar een lamp voor boven je bureau of naar sfeerverlichting?

De lichtopbrengst van de led lamp

Veel mensen letten op het wattage om de lichtopbrengst van een lamp in te schatten, aangezien ze dit gewend zijn van hun oude gloeilampen. Bij led lampen kun je echter beter naar het aantal lumen kijken. Het wattage zegt namelijk iets over het energieverbruik van de lamp en aangezien led lampen veel minder energie verbruiken, ligt het wattage ook veel lager dan bij gloeilampen. Het aantal lumen zegt iets over de hoeveelheid licht die er uit een lamp komt. Dit is hetzelfde bij traditionele lampen en led lampen.

De waterdichtheid van de led lamp

Led lampen hebben een bepaalde mate van waterdichtheid. Deze wordt aangegeven door de IP waarde. Hoe hoger deze waarde, hoe meer waterdicht de lamp is. Het is belangrijk om hierop te letten, wanneer je lampen gaat plaatsen in vochtige ruimtes, zoals een badkamer, of buitenverlichting. Een led lamp van IP44 is spatwaterdicht, waardoor deze geschikt is voor de badkamer. Een IP20 lamp is alleen geschikt voor andere kamers binnenshuis. IP65 of IP67 is volledig waterdicht, waardoor deze geschikt zijn voor buiten.

About the author

Redactie

View all posts