Glasprofielen: PVC, aluminium of hout?

Als u nieuwe ramen wil plaatsen stelt zich de keuze in welk basismateriaal u de glasprofielen wil. Qua kwaliteit zijn de verschillen niet echt groot, de keuze spitst zich meer toe op het toepassingsgebied van de ramen. Kort samengevat is bij PVC de isolatiewaarde het hoogst, is er amper onderhoud nodig en is een moderne look mogelijk. Aluminium is dan weer superstrak en geschikt voor grotere oppervlakten. Houten ramen zijn dan weer rustieker met een natuurlijke uitstraling en kunnen naar eigen smaak overschilderd worden. Hieronder gaan we dieper in op een aantal belangrijke keuzes.

Karakter, kleur en kleurvastheid

Qua kleurkeuze is er bij hout en aluminium een onbeperkte keuze. Beide materialen kunnen bij oplevering volgens keuze afgewerkt worden (lakwerk bij bestelling). Bij PVC is er keuze uit de bestaande combinaties, maar ook daar is de keuze al uitgebreid tot zo’n 150 combinaties (waaronder ook houtimitaties). Glasprofielen in aluminium en PVC scoren het best op vlak van kleurvastheid. Bij houten glasprofielen zal er na verloop van tijd verkleuring optreden (afhankelijk van het onderhoud). PVC kan er heel uiteenlopend uitzien, van klassiek tot modern. Voor een echt strakke vormgeving wordt meestal voor aluminium gekozen. Een landelijk karakter krijg je dan weer makkelijker met houten glasprofielen.

Ecologie en duurzaamheid

Hout is volledig CO2-neutraal als basisproduct en voor de uiteindelijke afwerking is weinig energie nodig. Het is dus de meest ecologische keuze als er nieuwe bomen aangeplant worden in de plaats van de gekapte bomen. Traceerbaarheid naar de herkomst is hierin dus van belang. De productie van PVC is de laatste jaren veel ecologischer geworden. Er zijn steeds minder petroleumproducten voor nodig en bij de fabricage zijn geen extreem hoge temperaturen nodig. Voor de initiële vervaardiging van aluminium is dan weer veel energie nodig, maar daarna kan het eindeloos gerecycleerd worden, wat dan weer een proces is waarbij amper energie moet verbruikt worden. Qua levensduur scoren PVC en aluminium het best. Bij houten glasprofielen is de levensduur sterk afhankelijk van het onderhoud en het soort hout dat gebruikt wordt. Om de levensduur van hout dus zo hoog mogelijk te houden, moet u zelf aan de slag of regelmatig onderhoud laten uitvoeren.

Isolatiewaarde

Qua isolatiewaarde scoort PVC het best door de nieuwste technieken waarbij ook binnenin kunststof verstevigingen worden gebruikt in plaats van staal. Ook houten ramen scoren hier goed, al zijn er nog verschillen in isolatiewaarde tussen verschillende houtsoorten. In aluminium scoren de standaardramen minder goed, maar ook hier is de isolatiewaarde al sterk verbeterd door gebruik van thermische onderbrekingen.
 

 

Draagkracht

Voor groter oppervlakten scoort PVC het minst goed. Aluminium is hierin de koploper en het blijft er strak uitzien. Ook hout kan gebruikt worden voor grotere oppervlakten, mits gebruik van bredere profielen.

Prijs

Uiteraard is ook uw budget van belang! PVC is het meest budgetvriendelijke materiaal. Aluminium is hoger geprijsd door de duurdere grondstoffen en verwerking. In hout zit dan weer veel variatie naar gelang de houtsoort en de afwerking van de glasprofielen.

 

About the author

Redactie

View all posts