Een energielabel aanvragen voor je huis; zo regel je het

Zoals je misschien al wel wist, is per 1 januari 2021 de manier waarop je een energielabel voor je huis aan kan vragen veranderd. In plaats van het gemakkelijk online aan te vragen, is het nu verplicht om een afspraak met een energieadviseur te maken. Het aanvragen van een energielabel voor je huis is verplicht. Om deze reden zal er in dit artikel verder toe worden gelicht hoe je dit precies moet doen.

bill-mead-wmaP3Tl80ww-unsplash

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig jouw huis op dit moment is. Zo kan je makkelijk zien of er nog ruimte is voor verbetering en op deze manier een hoop kosten besparen. Dit is met de hoge energieprijs op dit moment erg bruikbaar. Het label geeft dan ook precies aan welke energiebesparende maatregelen jij zou kunnen nemen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van dubbelglas. Er zijn verschillende soorten energielabels, deze lopen van A tot G. Het A-label is het energiezuinigst en het G-label is het minst zuinigst.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Zoals in de introductie al kort werd benoemd, moet je voor het aanvragen van een energielabel tegenwoordig een afspraak maken met een energieadviseur. Deze afspraak duurt vaak rond de 1 tot 2 uur maximaal, dit ligt een beetje aan de grootte van je woning. Tijdens deze afspraak wordt er onderzocht hoeveel energie je huis op dit moment verbruikt. Op basis daarvan wordt er een nauwkeurig energielabel met advies opgesteld.
Omdat ieder huis een energielabel moet hebben, zijn er dus ook een hoop energieadviseurs te vinden door heel Nederland waarbij je terecht kan voor je aanvraag. Je kan bijvoorbeeld een energielabel aanvragen bij Homekeur. Zij hebben een landelijk netwerk aan adviseurs die dagelijks energielabel inspecties uitvoeren door heel het land. Al hun adviseurs zijn gediplomeerd en worden voortdurend op kwaliteit gecontroleerd zodat jij verzekerd bent van een juist advies.

De kosten van een energielabel

De prijs van het energielabel is afhankelijk van onder andere het woningtype en de duur van de inspectie. De energieadviseur bepaalt de prijs. De gemiddelde prijs van een energielabel ligt vandaag de dag rond de 300 euro. Houd hierbij rekening dat de prijs vaak wel iets zegt over de kwaliteit van de keuring en het advies. Goedkoop is dus niet altijd de betere keuze.

About the author

Redactie

View all posts