Een deskundige gids voor veilige en stijlvolle trappen

Begrijpen hoe trappen ontworpen en aangelegd worden kan je helpen de beste beslissingen te nemen voor veiligheid en schoonheid in je huis

Een trap is een eenvoudige en elegante manier voor mensen om zich tussen verdiepingen te verplaatsen. De indeling, het ontwerp en de uitvoering door de bouwer spelen allemaal een rol bij het bepalen hoe veilig en comfortabel een trap deze taak volbrengt.

De horizontale afstand van de voorkant tot de achterkant van het loopvlak heet de loopplank, en de verticale afstand is de stijging. Zoals je gemerkt zult hebben aan de trappen waarop je gelopen hebt, kunnen de stijging en de loopplank variëren.

Consistentie. Nog belangrijker is dat de verhouding tussen helling en loopvlak consistent moet zijn. Als je op een trap struikelt of struikelt, komt dat waarschijnlijk door een trede of stootbord die niet even groot is als de andere. Ons lichaam komt in een ritme bij het klimmen of afdalen, en zelfs een centimeter verschil kan genoeg zijn om ons van slag te brengen.

Trap strips antislip

Als je overweegt vloerbedekking aan te brengen boven op bestaande vloerbedekking waar die een trap ontmoet, hou hier dan rekening mee. Het kan ook nodig zijn de treden aan te passen.

Iets anders dat een trap comfortabel maakt om te gebruiken is een tredeoverstek. Hoewel sommige moderne trappen dit detail weglaten, voorkomt een overstek dat hakken op de weg naar beneden over stootborden schuren en helpt het je op de weg naar boven je houvast te vinden.

Tip: trapstrips antraciet

Een ander modern-stijl detail is het geheel weglaten van het stootbord. Je hebt natuurlijk nog steeds een verhoging (zonder zou je niet boven komen), maar het is gewoon lege ruimte in plaats van een plank. Een trap op deze manier bouwen betekent dat je de dragende structuur van de trap niet kunt verbergen: de trapboom. In de hier afgebeelde trap is de trapboom van staal.

De meeste houten trappen hebben twee of drie houten trapbomen, schuin gezaagd timmerhout waar de treden en de stootborden aan elkaar vastzitten. Voor de veiligheid moet een trap die geen stootbord heeft een dikkere trede hebben, zoals de afgebeelde. Dit verkleint de ruimte tussen de treden.

De meeste verordeningen staan een open stootbord niet toe, tenzij de opening 4 inches of minder is. Hoewel je trappen ziet die deze regel niet volgen, zou een kind door een grotere ruimte kunnen kruipen, dus bouw voor de veiligheid volgens de voorschriften.

Op weg naar boven zullen mensen hun hoofd stoten als het plafond te laag is. Op weg naar beneden is het moeilijk de hoogte van het plafond in te schatten, dus zullen mensen bukken als het te dichtbij lijkt. Geef mensen waar mogelijk veel ruimte. Een trap is een gevaarlijke plaats voor een val, en de voorschriften voor trappen zijn ontworpen om juist dat te voorkomen.

Hoewel de tips hierboven niet genoeg zijn om je te leren hoe je een trap moet bouwen (dat is een van de ingewikkeldste dingen die een timmerman doet), helpen ze je wel te begrijpen hoe en waarom ze aangelegd worden zoals ze aangelegd worden.

Laten we het nu hebben over de manier waarop trappen eruit zien. Er schuilt immers schoonheid in de functie van een trap – een goed ontworpen trap kan een van de prachtigste vormen in je huis zijn.

Een trap heeft veel onderdelen, en omdat de meeste van hout zijn, is een van de vragen waar je voor komt te staan of je ze van een blanke laklaag voorziet of schildert. Traditionele trappen hebben vaak een combinatie van beide.

Verven of niet verven? Mijn advies is om verf op traptreden en trapleuningen te vermijden. Deze krijgen de meeste slijtage, en verf vertoont gemakkelijker slijtage.

Balusters zijn de juwelen van een trap. Maar in tegenstelling tot je favoriete ring of halsketting, heb je vaak meer dan 30 bij elkaar passende balusters nodig om een set te maken.

Dit betekent dat de kosten van een mooie gedraaide baluster snel kunnen oplopen, dus overweeg geborgen balusters. Bouwkundige bergingswinkels redden vaak een hele set uit een vuilniscontainer, en je kunt een stijl kopen die tegenwoordig niet gemakkelijk verkrijgbaar is.

Als ze met vele lagen verf bedekt zijn, zoek dan een plaatselijke verfstripper die ze voor je kan dompelen. Dit is een veiliger, snellere en milieuvriendelijker manier om verf te strippen dan het zelf te doen.

Hier zien we twee elementen die een trap kunnen aankleden. Eén ziet er functioneel uit maar is dat niet, en één ziet er decoratief uit maar vervult een belangrijke functie.

Aan de zijkant van de trapboom, onder de trede, zitten gebeeldhouwde tredebeugels. Hoewel het lijkt alsof ze de treden omhoog houden, zijn het aangebrachte sierlijsten. Als je trap geen tredebeugels heeft en je wilt er wat flair aan geven, dan is het lijmen of spijkeren van beugels een goed doe-het-zelf project.

De lambrisering op de muren is een mooie manier om de lijn van de trap op de muur te volgen, en zo de hoek van de leuning na te bootsen. Omdat trappen zo veel verkeer krijgen is lambrisering een goede manier om de muren te beschermen. Houten lambrisering zal hier veel beter stand houden dan gipsplaat.

Sommige trapleuningen gaan in een ononderbroken lus verschillende verdiepingen omhoog voor ze een muur bereiken. Een stevig verankerde trapleuning is van cruciaal belang om je leuning veilig te maken.

Als je bestaande trapleuning wiebelig is, kun je bij de bouwmarkt een kit kopen met hoekbeugels om hem aan de vloer te verankeren, en houten sierlijsten waarin ruimte is uitgefreesd zodat hij de beugels verbergt. Als het geverfd of gebeitst is, ziet het eruit als een deel van de paal.

Als de paal op de eerste verdieping staat en je hebt een kelder, dan kun je de bevestigingsmiddelen verbergen door van onderen omhoog te komen met lag schroeven.

Uitgelicht: Antislip trap tape zand beige

Als je geen massieve newelpaal kunt vinden die je bevalt, of je wilt iets massiever, dan kun je een box newel maken van voorraadplanken en aangebracht lijstwerk, waardoor een paal ontstaat zoals de drie die hier staan afgebeeld. Omdat het binnenwerk door het afwerk-timmerwerk bedekt wordt, is het gemakkelijker dit type paal te verankeren.

Let ook op de verzonken tredeverlichting langs de muur. We begonnen dit ideaboek over veiligheid. Goede verlichting is van cruciaal belang, en verlichting die op de treden is gericht stelt je in staat de trap veilig te verlichten zonder de rest van de ruimte te overbelichten. De hier afgebeelde loper beschermt de trap ook en maakt hem minder glad, waardoor vallen minder wordt.

Veiligheid eerst, veiligheid laatst. Veel klimplezier!

About the author

Redactie

View all posts