De mooiste kinderkamer…ontwerp je zelf!

Sommige interieurs voor kinderkamers gaan niet veel verder dan het traditionele blauw voor een jongen, roze voor een meisje. Of, voor het wat oudere kind, wellicht een thema zoals ‘prinsessen’, of ‘piraten’. Natuurlijk kun je daarvoor geweldig mooie interieurs vinden: alles op elkaar afgestemd en kant en klare kleurcombinaties. Maar dat soort kinderkamers kunnen ook erg kunstmatig over komen: alles is een beetje te perfect en dertien-in-een-dozijn.

De mooiste kinderkamers zijn die waar je onverwachte kleurtoon tegenkomt in de accessoires; of waar je in éen oogopslag kunt zien dat het een perfecte omgeving voor het kind is.

En waarom zijn die het mooist? Omdat ze anders zijn, en de moeite genomen is om iets unieks te creëren.

Doe ideeën op

Hoe pak je het aan om je eigen kinderkamer te ontwerpen?

Begin met de basis uitgangspunten: wat voor meubels zijn er nodig, wat zijn je beperkingen (budget, ruimte enzovoort). Kijk vervolgens wat de mogelijkheden zijn binnen dat kader. Je kunt enorm veel inspiratie vinden op het internet, zoals Pinterest (zoek bijvoorbeeld op “kinderkamer ideeën”) en Instagram (#babykamer, #babykamerstyling, #kinderkamer).

Wees niet bang om ook de websites van bekende (of minder bekende) merken te bekijken. Deze kunnen je inspiratie geven als je niet zeker weet wat de mogelijkheden zijn.

Op bezoek bij familieleden of vrienden met kinderen, neem dan een kijkje in hun kamers. Wat staat je aan en wat beslist niet? Wat maakt ze anders dan andere kamers?

Maak het persoonlijk

Nu het allerbelangrijkste: denk aan diegene voor wie de kamer is, wat soort of kind is het? En probeer dat te vertalen naar een specifiek object of thema. Is het bijvoorbeeld een uitbundige peuter die altijd zijn bordje leeg eet? Donuts! Is het een kleuter die gek is van ruimtevaart? Een kamer met Star Wars thema in plaats van de standaard astronauten en sterren. Dieren zijn vaak populair voor baby kamers, maar ga eens niet voor de konijnen en poezen: op het moment zijn bijvoorbeeld uilen en vossen erg in.

stoere maar veelzijdige kamer voor peuter

Over het algemeen geldt: hoe specifieker hoe persoonlijker. In plaats van algemene ‘autos’ op het behang, gebruik alleen afbeeldingen van een Mini Cooper. Nu eens niet zeilboten op de gordijnen maar de Titanic.

De uitvoering

De kunst is om het thema uniek toe te passen. Dit kun je bereiken door verschillende stijlen te combineren: een witte commode van Ikea met een oranje tweedehands lamp met franjes en sinaasappels op het behang. Een Peppa pig kast met een felrood dekbed. Gooi een paar kussens met Versace patronen (echt óf nep!) op een steigerhouten bed.

Wees niet bang als de kamer er niet uitziet zoals de gecoördineerde kamers in brochures en de meubelzaken in de woon boulevards: dit is precies het doel! Jouw kinderkamer is het mooist omdat niemand dezelfde heeft.

Bonus tips

Check deze video voor nog wat leuke DIY tips:

Zo, aan de slag!

About the author

Redactie

View all posts